TEMERIN KŐZSÉG IDEGENFORGALMI SZERVEZETE

TÁJHÁZAK

BRVNARA, Járek
(Vajdasági Múzeum része)

 • brv2
 • brv3
 • brv4
 • brv5
 • brv6
 • brv7
 • brv8
 • brvn1

Etno-park "Brvnara" Járekon, egyedülálló szabadtéri múzeum, a főút mentén helyeszkedik el, a falu bejáratánál Újvidék felől. Natív múzeumi gyűjtemény etno-történelmi jellegű mely a Járekon élő Boszniai Krajinábol letelepedet Krajinai szerbek   kezdeményezésére let látrehozva. Az ötlet a múzeum látrehozásárol 1946-ban jött látre, a célal hogy megőrizze hazához fűződő emlákekett, de az épület csak 1978-ban épült.
Ennek a létesitménynek a központi épülete a „Brvnara”, amelyben a néprajzi tárgyak állandó kiálitása helyeszkedik el. Farönkökböl épült így emlékeztett a hagyományos házakra Dinara térségéböl. Fő épület volt , ahol egybegyült az egész család. A két részből álló konstrukció, fel van osztva egy nagyobb szobárra egy nyitott kandallóval melyet úgyneveznek hogy "ház", és egy kisebb szoba, ahol egy falazott kályha helyeszkedik el. Az új állandó kiállítás 2012-ben a Vajdaság Múzeum álitotta fel, itt láthatók eredeti múzeumi tárgyak, történelmi dokumentumok, valamint a fényképek melyek jelentősek a Krajinai szerbek nemzeti kultúrájára és történelemére.
Az udvaron mégmegtalálható: melléképület (kis épület) – ház az ifjú pár részére; mlečar (tejcsarnok) a tej és tejtermékek készítésére és tárolására, valamint Kuruzane (csardák) a csöves kukorica tárolására és szárítására. Mind a három épület hiteles, a régi tájbol elhozva, és a saját etno-sarokéában összeszerelve pontosan ugyanúgy, mint ahogyan korábban áltak. Ezek az épületek ugy vannak beilesztve , hogy a főépülettel együt egy autentikus Krajina udvarna hangulatát keltik a házzal és meléképületekkel együtt.
Cim: Újvidéki utca 34, 21234 Járek
Látogatésok előrejelzése: +381 (0)69 718 024
E-mail: kctemerin@gmail.com
www.muzejvojvodine.org.rs
http://www.kctemerin.org.rs/lat/o-etno-parku-brvnara

TÁJHÁZ,Темерин
Magyar szülőföldi ház
 • tajhaz panorama
 • tajhaz1
 • tajhaz2
 • tajhaz3
 • tajhaz4
 • tajhaz5
 • tajhaz6
 • tajhaz7

Pannon-síksági típusú ház, amely bemutatja a Temerini magyar lakosság hagyományos, népi építészetét, a népesség, a tárgyakatt, amelyek a mindennapi és ünnepi alkalmakkor alkalmaztak, és a hagyományoknak éa a paraszt életmódnak megfelelően használtak, valamint a környezeti tárgyakat melyek jelemzőek a termelés hagyományos módjára.
Feltételezhető hogy a ház létezett még a korai 1850-es években is, de lehetséges, hogy a vastag föld falak még idősebbek. A ház láthatő a falu 1892-es kataszteri térképén. A falak fölböl készültek elejében vastagodtak lefelé , de később tulajdonosok kiegyenesítették őket. A házhoz kapcsolódik az istálo és a kocsi fészere. Négy részre van osztva, és a negyedik rész a kamra, ahonnan fel lehet mászni a padlásra. A tető horogfás szerkezetű és nád borítja. A Temerini Tájház az egyike az utolsó példa a napsugaras alaku deskás kiblijű házaknak a község területén.
A tornác (gang), a falán, készen vár a kézi szerszám, amely emlékeztett a korábbi kender feldolgozássának a fontosságára. Különlegességnek számit a fa mosógép, melyet az Újvári asztalos készitett, aki ezt a gépet szabadalmaztatta is. Itt van még a szarácsi szerszám mely a lovas felszerelés elkészítésére szolgált, üllő a kaszák élesitésére, kézi daráló...
A gang első ajtója a konyhába vezet, ahol régen a tűzhelyen főztek, it van még a konyhaszekrény a stelázsi a konyhai eszközökkel. Az első szoba vagy is a tisztaszoba a legszebben berendezett szoba a házban, és ábrázolja az huszadik század első harmadénak az álapotát. Ez elsősorban vendég befogadására szolgált, vagy az anya és újszülött babája részére szolgált. Mindennapi családi élet a hátsó szobában zajlott. Nagy kemence melegitette a szobát, elsőbségi jogot, hogy mellé üljönek a sámlira a legidősebbek élvezték. Itt az asszonyok szőttek és fonytak, az idősek dohánylevelek vagdostak, a gyerekek pedig játszottak. A Kamra vagy spajz ösze van kötve a résszel ahol laktak, és a bejárat pedig a gangrol volt. Ebben tartották élelmiszereket, különösen a húskészítmények.
Kis kapu keresztül lehet az istállóba jutni amely a hátsó udvara néz. Itt látható a jászol a szarvasmarhák és lovak részére, valamint a különböző szerszámok melyek nélkülözhetetlenek a szarvasmarha és lovak gondozásához. Egy kötélen eg fa ágy ahol a béres paraszt szolga aludt. Az istáló előt látható egy esköz is ami a seprű készítésére szolgált. A kocsi fészerben ki vannak álitva a szekerek, hámok, járomok, trlica a kendernek, kukorica daráló és morzsoló.
A legfontosabb épület az udvaron egy nyári kemence, a nagyobb gépek és eszközök a fészerben vannak a hátsó udvarban. It vann ökör szekér, szánkó, kettős eke, amelyet a lovak vontattak, ekéző, kézi eke a répának, széna gereblye, kukoricavető, szecska, fogas, tarup
Ez a hely, a szakértők szerint az egyik legjobb tájház a régióban. Az udvart és a melléképületek az év során művészeti kiállításokra, irodalmi estekre és zenei programokra használják. 2003. július 20.-án let megnyitova. Az épület a téli hónapokban nem működik. Kötelező látogatók bejelentése.
Cim: JNA 126, 21235 Temerin
Telefon/Faksz: +381 (0) 21 842 095
E-mail: adamis@stcable.net
www.temerinitajhaz.org.rs

PROSPEKTUS

brosura

TÉRKÉP

mapa

AJÁNDÉKBOLT

suvenirnica