TEMERIN KŐZSÉG IDEGENFORGALMI SZERVEZETE

Illés Sándor születésének évfordulójáról emlékeztek meg a könyvtárban

Illés Sándor újságíró, költő, író és műfordító születésének 103. évfordulója alkalmából a Szirmai Károly Könyvtár kiállítást rendezett saját könyvállományából.
Illés Sándor Temerinben született 1914. február 12-én. A középiskoláit és az egyetemet Belgrádban végezte el. 1936 és 1941 között a zombori Új Hírek felelős szerkesztője, majd a Délvidék főszerkesztője volt. A második világháború alatt a keleti fronton haditudósító volt, 1945-ben Budapestre költözött, ahol a Szabad Szónak, majd 1949-től a Friss Újságnak dolgozott. 1950-től nyugdíjazásáig a Magyar Nemzet főmunkatársa volt. A veszprémi Új Hírek főszerkesztőjeként dolgozott 1992-93-ban.
Első verseskötete Újvidéken jelent meg 1932-ben. Ezután számos rövid történettel, társadalmi és történelmi, valamint ifjúsági regénnyel jelentkezett. Szerb, horvát, szlovén és bolgár írók műveit fordította, köztük Miroslav Krleža és Ivo Andrić műveit ültette át magyarra.
Irodalmi munkásságát jelentős díjakkal jutalmazták, mint amilyen a Magyar Örökség  díj, a Táncsics Mihály-díj és a Mikszáth Kálmán-díj.
Illés Sándor irodalmi alkotásai a könyvtár helytörténeti gyűjteményében találhatók meg, helyben olvashatók. Néhány könyvet kölcsönözni is lehet.
Az Illés Sándor-emlékszobát mindenki meglátogathatja a temerini Tájházban.

  • DSC02235
  • DSC02236
  • DSC02250

PROSPEKTUS

brosura

TÉRKÉP

mapa

AJÁNDÉKBOLT

suvenirnica

ПРЕЗЕНТАЦИЈА