TEMERIN KŐZSÉG IDEGENFORGALMI SZERVEZETE

ИЛИНДАН 2017 - ПРОГРАМ

20. јула 1853. године, на дан Светог Илије, велико невреме погодило је Темерин. Тада су олуја и лед уништили њиве. Мађарско становништво се тада заклело да убудуће неће радити на овај дан, који су прогласили за своју славу. Обичај благосиљања новог хлеба, праћен уличном поворком, поново је заживео 1991. године. Програм овогодишње манифестације "Илиндан" погледајте у прилогу, пуно занимљивих дешавања очекује посетиоце... Добродошли!

 • 11
 • 22
 • 33
 • 44

КАТАМАРАН "ЧИГРА" ОД ДАНАС У ТУРИСТИЧКОЈ ПОНУДИ НА ЈЕГРИЧКОЈ

Катамаран представља значајно унапређење туристичких садржаја на Информативном центру Парка природе „Јегричка“, једном од најлепших простора наше општине. Захваљујући ЈВП „Воде Војводине” катамаран је од данас доступан за све заинтересоване посетиоце.

Вожња у трајању од око сат времена стартује код Информативног центра Парка природе „Јегричка” у Темерину и води све до осматрачнице близу Жабља, а највећи део вожње плови кроз општину Темерин и простор који има највећи степен заштите. Катамаран се креће на четворотактни мотор који је новије генерације и испушта мање гасова, користи еуро-премијум који мање загађује воду.

 • 1
 • 2

Превоз на релацији дугој око 7 километара, за минимално 6 особа, појединачно кошта 310, за групе од 12 људи 280, а за децу и пензионере 250 динара по особи. Контакт телефон и најаве за вожњу катамараном 021/4881-436 или 021/4881-427, радним данима од 07.00 до 15.00 часова. Катамаран је предвиђен за превоз 12 особа. Катамаран ће бити доступан сваког дана, а претходна најава групе је обавезна.

У последњих десет година, од када ЈВП „Воде Војводине“ управља Парком природе „Јегричка“, овде је уложено много труда, енергије и финансијских средстава. Само у редовно одржавање корита и обале Јегричке у протеклом периоду уложено је око 70 милиона динара, а измуљено више од 30 километара водотока захваљујући ИПА фондовима Европске Уније. Додатним апликацијама добијено је још 700.000 евра за реализацију започетих пројеката.

Од Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине обезбеђено је додатних 14 милиона динара за изградњу осматрачнице за птице, изградњу едукативно шетних стаза, штампање пропагадног материјала (публикације, географско-туристичке карте, флајери и постери) и остало.

Инфо-центар Парка природе „Јегричка“ отворен је 2010. године у циљу промоције, привлачења туриста и квалитетнијег управљања. У оквиру овог центра кроз еколошке кампове, међународног и регионалног карактера, ликовне колоније и интерактиве радионице, организоване су едукације пре свега за децу из васпитно-образовних установа. Сваке године, у мају и јуну, обележава се, сада већ традиционална манифестација „Дани Јегричке“. 

Шефица одељења за управљање заштићеним подручјима Миланка Мишковић подсетила је да је одлука о заштити Парка природе Јегричка донета 2005. године и од тог периода су реализоване многе активности.Током 2013. и 2014. је реализован пројекат еколошког управљања водама у равничарским пределима, а средства која су обезбеђена тачније 234.000 евра су утрошена за радове на ревитализацији и измуљивању, а у плану је измуљивање још 12 километара Јегричке и набављање машине амфибије за раскрчивање трске.

Чланица Општинског већа Темерина Мира Родић захвалила се управљачу ЈВП „Воде Војводине” што су препознали потеницијал Јегричке и додала да пре тридесет година нико о овом природном бисеру није посебно водио рачуна, а данас је то велики туристички потенцијал не само Војводине већ и целе Србије.

На простору Јегричкеборави 198 врста птица, а поред тога се може видети барска папрат, мешинка, видра, локвањ и многе друге биљне и животињске врсте.Током маја организују се „Дани Јегричке”, а у Инфо центру Парка природе Јегричка кроз еколошке кампове међународног и регионалног карактера, организују се ликовне колоније и интерактивне радионице и едукације пре свега за децу.

Промоцији катамарана присуствовали су представници Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Покрајинског завода за заштиту природе и представници општина кроз које протиче Јегричка, представници Општине Темерин и Туристичке организације општине Темерин, као и представници ЈВП „Воде Војводине“.

KAMП "48 САТИ САЛАША" 2017

Бесплатан камп 48 САТИ САЛАША
30.06. - 02.07.2017.
Салаш Мали Којот
Јегричка река, Темерин
-------------------------------------------------------
Камп "48 САТИ САЛАША" већ традиционално почетком јула сваке године, окупља мноштво заљубљеника у аутентични војвођански природни амбијент на простору код реке Јегричке, између насеља Темерин и Сириг, који се сматра јединственим “трианглом” војвођанске равничарске лепоте.
Манифестација се бави боравком у природи, унапређењем и заштитом животне средине, спортско-рекреативним активностима и музичко-забавим програмом.
Камп је отвореног типа (не плаћа се котизација) и нуди свим учесницима да три дана уживају у природи уз бесплатне оброке и освежења, такмичење у спортским играма, риболову, ликовним и еколошким радионицама, рок свиркама и ноћењу у шатору.
--------------------------------------------------------
Музика представља посебну димензију наше манифестације. Живе свирке уз логорску ватру су постале традиционални вид уживања и опуштања на салашу. До сада су наступали многобројни одлични бендови, а за ову годину своје учешће су потврдили: Чупавци, Party Fucktor, Chameleon, Њушке, Бенд 5+, Kis Langoska...

 

 • 1
 • 4
 • 44
 • 48 sati salaa 1

 

ПРОГРАМ
--------------------------------------------------------
1. дан - ПЕТАК / 30.06.2017.
12:00 Отварање кампа
13:00 Слободне активности (пецање, вожња чамцем по Јегричкој, сунчање, шетња, сликање, играње, цугање, зезање...)
18:00 Заједничка вечера - ВОЈНИЧКИ ПАСУЉ
21:00 Музички програм уз логорску ватру (живе свирке)
KIS LANGOSKA (Темерин)
ЊУШКЕ (Нови Сад)
CHAMELEON (Темерин)
+ специјални гост
-------------------------------------------------------
2. дан - СУБОТА / 01.07.2017.
Уређење кампа
09:00 Заједнички доручак
10:00 Слободне активности
15:00 Заједнички ручак - САЛАШАРСКИ ГУЛАШ
16:00 Турнир у одбојци на трави
21:00 Музички програм уз логорску ватру (живе свирке)
5+ БЕНД (Темерин)
PARTY FUCKTOR (Нови Сад)
ЧУПАВЦИ (Сириг)
+ специјани гост
------------------------------------------------------
3. дан - НЕДЕЉА / 02.07.2017.
10:00 Заједнички доручак
11:00 Уређење кампа
12:00 Затварање кампа и одлазак учесника
------------------------------------------------------
Инфо тел: 065 220 220 4
063 540 467
063 845 04 24

УСПЕШНО ЗАВРШЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА "ПРОСТО К'О ПАСУЉ" 2017

Највећа манифестација у општини Темерин „Просто к’о пасуљ“ одржана је 3. јуна на темеринском вашаришту. Организатори су више него задовољни, све је протекло у најбољем реду. Лепо време, предиван простор вашаришта и бројни садржаји током целог дана били су више него довољни да неколико хиљада посетилаца понесе кући само најлепше утиске са овогодишње манифестације. За забавни део програма у преподневним часовима била су задужена културно-уметничка друштва из Темерина, Бачког Јарка, Ђурђева, победници музичког фестивала "Колибри стар", музичка школа Art&Blues Family из Темерина, плесна група Маестро, плесна група Magic...

Игре су биле права разбибрига за посетиоце док се пасуљ крчкао у котлићима. Промотивно лице манифестације Горан Подлипец-Липец водио је ове несвакидашње игре на својствен начин, а игре су по први пут и снимљене и омогућен је „live“ пренос на бини. Најпопуларнија игра је навлачење конопца у којој је снаге одмерило осам мушких и четири женске екипе. Прво место код мушкараца заузела је екипа НС Линк, други су МК Сузуки, а треће место деле екипа ФКЛ и Hájra Anett. Спонзор је Андреја доо Темерин и Ресторан Троглав из Бачког Јарка, а награда је пет Powebank 2600 mAh преносивих пуњача за мобилне телефоне и вечера. Код жена прво место заузела је екипа Летић, а други су Аеробик и пилатес Ана. Награду – пет мемо-јастука је спонзорисао Монтеx доо Темерин. Најатрактивнија је свакако игра бацање старог акумулатора с рамена. Прво место припало је Драгану Вулетићу, други је Јанко Маковник, а трећи Душан Џакула. Спонзор награде је Андреја доо Темерин, а награда пуњач Magneti Marelli bat-90 12V 5/A. Највеселија игра пијани пенал припремљена је за најспретније. У овој игри победио је Валер Варга и добио награду вечеру за две особе у пицерији Tiffany, један ваучер Аутоперионице Чилаг и један ваучер за куповину у бутику Maxers.

Програм за децу је имао две такмичарске игре, као и богат програм са аниматорком Славицом и њеним тимом - кловн, Мики и Мини Маус, штулаш. Вредне награде за децу обезбедили су рођендаоница и играоница Умпа Лумпа Темерин (ваучери за играње у играоници) и СЗР Роло-ремонт (претплатне карте за базен). Слатке пакете као награду за сву децу која су учествовала у овим играма обезбедио је Swisslion Таково.

 • DSC_7158
 • DSC_7162
 • DSC_7166
 • DSC_7170

фотографије: Марко Чавић

Велика хуманитарна акција „Срцем за Јовану“ одржанa је у 12 часова, када је почела подела 3.000 порција пасуља. Два дана трајала је припрема овог ручка, а своју несебичну помоћ у припреми пружили су радници Општинске Управе Темерин и Бруно Скелеџија. Потребне намирнице за овај ручак обезбедили су НС СЕМЕ, Циклонизација Нови Сад, ПГ Горан Салонски Госпођинци и Natural Planet Жабаљ, као и Туристичка организација општине Темерин. Кутије за прикупљање помоћи биле су постављене код хуманитарног ручка и код бине, где су сви посетиоци несебично остављали помоћ. Такође, сав приход од игара предат је за ову хуманитарну акцију. Изузетно нам је задовољство да смо овим путем прикупили знатно више средстава него претходних година. Укупно је прикупљено 61.300,оо динара, а помоћ је намењена за лечење наше мале суграђанке Јоване Дрљаче која је тешко оболела.

Пријављених екипа било је нешто више него претходне године, укупно 183 екипе. Интересовање екипа за учешће на манифестацији је заиста било велико, а да такмичење није најважнији мотив учешћа на манифестацији, сведочи и податак да је од укупно 183 екипе њих 130 предало узорак на оцењивање. Поклон пакете за екипе обезбедили су: Туристичка организација општине Темерин, Danubius, Victoria Oil, Sunoko и Aleva. Преостале пакете од манифестације организатори су предали у Центар за социјални рад, који ће их проследити социјално-угроженим породицама са територије Општине Темерин. За одабир најбољег пасуља побринуо се стручни жири у следећем саставу: др Мирјана Васић са Института за ратарство и повртарство Нови Сад; Петар Васин, професионални кувар, Никола Миленковић, награђивани будући кувар и Миодраг Мандић, новинар и љубитељ кулинарства. Прво место освојила је екипа „ФКЛ 4“ из Темерина, а наградила их је Керамика Јовановић са ваучером за куповину у износу од 50.000 динара. Друго место освојила је екипа „Адамово ребро“ из Бачког Јарка, а награду су обезбедиле ТОО Темерин и туристичка агенција El Greco из Новог Сада - једнодневни излет у Морахалом за целу екипу. Трећепласирана екипа „Мићин пасуљ“ из Беочина освојила је вечеру у хотелу Моја чарда за целу екипу.

Утешна награда за највеселију екипу у виду 8 улазница за Aqua Park Petroland отишла је у руке екипе „Поново заједно“; у категорији за најлепше уређено такмичарско место победила је екипа „ЦУСП Сунцокрет“ и освојила награду излет за 8 особа на Јегричку коју је обезбедио Explore City Tour Нови Сад. Екипа која је осмислила најзанимљивији назив „Чаробни пасуљ на изгубљеној ватри“ награђена је вечером у пицерији ТАНГО Бачки Јарак. Награда изненађења - поклон пакет Туристичке организације општине Темерин отишла је у руке екипе „Аеробик и пилатес Ана“ за најактивнију екипу.

Током дана за добру атмосферу побринуо се сјајни новосадски бенд Bubi Ka & Krug Company, а у вечерњим часовима музички програм настављен је наступом бенда 5+ и Dr Funkenstein. Звезде вечери Неверне бебе одушевили су свирком бројну публику, а крај концерта обележио је феноменалан ватромет који је припремио PiroShop Eva Temerin. У оквиру манифестације, на посебном делу вашаришта одржан је и Мини сајам пољопривредне опреме и механизације, на којем су своју опрему представиле фирме Agroferocoop Темерин, доо Petefi Темерин и Југометал Свилајнац. Одржана је и улица старих заната, мали вашар традиционалних производа и рукотворина.

Посетилаца је и ове године било са свих страна: из свих градова Војводине, посебно Бачке. Дошли су представници туриситчких организација Жабља, Врбаса, Бечеја, Новог Бечеја, као и гости из Мађарске... Директорка Туристичке организације општине Темерин, госпођа Ивана Митровић, посебно се захвалила локалним компанијама, привредницима и пољоприведницима који су препознали значај ове манифестације и помогли је финансијски и на сваки други начин. Посебну захвалност упутила је генералним спонзорима: компанији Carlsberg Srbija, Agroferocoop из Темерина и Петефи ад из Темерина - Almex doo, Панчево који су манифестацији „Просто к’о пасуљ” дали своју несебичну подршку.

У петак 2. јуна одржан је научни пољопривредни панел, на ком су предавачи били еминентни стручњаци др Мирјана Васић са Института за ратарство и повртарство Нови Сад, проф. др Жарко Илин са Пољопривредног факултета и др Анђелко Мишковић, Growрасад Ириг. Пољопривредни произвођачи наше општине и гости панела могли су чути интересантне податке о узгоју и производњи пасуља на отвореном и у пластеницима, као и о перспективи узгоја пасуља на територији Србије и Војводине. Панел је био изузетно посећен, а присутнима се обратио покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, господин Вук Радојевић, који је изразио подршку овој и оваквим манифестацијама, те у интересантном излагању упознао присутне са актуелностима у области пољопривреде Војводине, као и намерама Владе АПВ да различитим подстицајним мерама допринесе унапређењу овог сектора привреде. Присутне су поздравили и председник општине Темерин господин Ђуро Жига, као и директорка ТОО Темерин Ивана Митровић.

Организатор манифестације Туристичка организација општине Темерин посебно се захваљује на изузетно лепој и успешној сарадњи: свим спонзорима и медијским покровитељима манифестације, Општини Темерин, као генералном покровитељу манифестације; Јавном комуналном предузећу Темерин, које управља простором темеринског вашаришта и које је дало техничку подршку манифестацији у сваком смислу; Културном центру општине Темерин на техничкој подршци; Бруни Скелеџији и његовом тиму за припрему хуманитарног ручка; радницима Општинске управе Темерин који су учествовали у припреми хуманитарног ручка; водитељима програма - Александру Зецу, Чили Адам и Тихомиру Тепићу; организаторки културно-уметничког програма Радмили Црногорац; промотивном лицу манифестације - Горану Подлипецу - Липецу; стручном жирију, судији игара Мирјани Радић и њеним помоћним судијама, сјајним аниматорима за децу на челу са Славицом, удружењима жена „Ђурђевак“ Старо Ђурђево, „Мајчино крило“ Старо Ђурђево, „Друштво пријатеља баште- секција за ручне радове“ Темерин и ХУ „Сложне сестре“ Сириг, свим учесницима програма на бини, нашим дивним извођачима, као и свим екипама на поверењу и традицији коју заједно одржавамо у Темерину.

Више фотографија потражите на нашој facebook страници.

АТРАКТИВНЕ ИГРЕ ЗА ПОСЕТИОЦЕ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ ПРОСТО К'О ПАСУЉ

Туристичка организација општине Темерин и ове године организује традиционалну темеринску манифестацију „Просто к'о пасуљ“, која се одржава 3. јуна 2017. године на темеринском вашаришту. Највећа манифестација наше општине са преко 5 000 посетилаца, уврштена је и међу највеће манифестације на територији Војводине. Прелепо уређен простор темеринског вашаришта и бројни садржаји за све генерације гарантују добар провод и дружење.


Најважнији сегмент манифестације је њен хуманитарнитарни карактер, који се огледа у припреми хуманитарног ручка - великог казана са око 3 000 порција куваног пасуља. Посетиоци манифестације који не учествују у такмичарском делу и немају своју екипу, овде могу да ручају најлепши пасуљ и уједно оставе добровољни прилог за своју порцију пасуља. Подела овог „хуманитарног пасуља“ почиње у 12 часова. Ове године прикупљена средства намењена су нашој малој суграђанки Јовани, која је тешко оболела.


Игре су права разбибрига за посетиоце док се пасуљ крчка у котлићима. Игре су такмичарског типа, а организатор се потруди да сваке године буду другачије и оригиналне. Најпопуларнија игра је НАВЛАЧЕЊЕ КОНОПЦА, где ће снаге у навлачењу одмерити 8 мушких и 4 женске екипе. Најатрактивнија је свакако игра БАЦАЊЕ СТАРОГ АКУМУЛАТОРА С' РАМЕНА, а највеселија игра ПИЈАНИ ПЕНАЛ припремљена је за најспретније. Програм за децу такође предвиђа две такмичарске игре за децу, као и богат програм са аниматорима (кловн, Мики и Мини Маус, штулаш).
Игре ће се одржати од 12:20 до 14:00 часова у суботу, 3. јуна на простору темеринског вашаришта непосредно испред бине. Котизација за учешће по такмичару износи 200 динара, за екипу 500 динара, а сав приход од игара биће предат за хуманитарну акцију „Срцем за Јовану“. Пријаве за игре се примају на дан манифестације, код бине, у периоду од 10:30 до 12 часова. Бројни спонзори су обезбедили вредне награде за победнике игара.
На манифестацији се такође одржава Мини сајам пољопривреде, где ће на посебном делу вашаришта пољопривредне машине и механизацију представити фирме Агроферокоп Темерин, доо Петефи Темерин, Југометал Свилајнац и Хуђик Темерин.
Пријаве екипа су увелико у току, а котизација за учешће је остала непромењена и износи 2.000 динара. Свака екипа добија место за кување са столом и две клупе, павиљон, дрва за ложење и поклон пакет. Екипу можете пријавити у сувенирници у центру Темерина или у канцеларији Туристичке организације општине Темерин, Новосадска 352 у времену од 7:30 до 15:30 часова. Све информације можете добити на број телефона 021/844-655 или путем мејла temturorg@hotmail.com.
Награда за прво место у такмичењу у кувању пасуља је ваучер КЕРАМИКЕ ЈОВАНОВИЋ за куповину у износу од 50.000 динара, друго место је путовање у Морахалом за 8 особа, које су обезбедили ТОО ТЕМЕРИН и туристичка агенција ЕЛ ГРЕКО и ваучер за куповину у робној кући БЕБА у Темерину од 10.000 динара, а за треће место вечера за 8 особа у хотелу МОЈА ЧАРДА. Биће додљене и посебне награде за екипе, које нису везане за кување пасуља.


Туристичка организација општине Темерин посебно се захваљује свим спонзорима и пријатељима манифестације. Очекујемо Вас на ручку 3. јуна у Темерину. Искористимо прилику да уз ручак и дружење на манифестацији уједно будемо и хумани. Добродошли!

EMBERBARÁTI EBÉD JOVANA MEGSEGÍTÉSÉRE

3000 ADAG BAB SZÉTOSZTÁSA

A Temerini Babfőző Verseny humanitárius jellegű. Hatalmas kondérban mintegy 3000 adag bab készül a fesztivál látogatói számára. Mindazok, akik nem vesznek részt a versenyen, itt, a temerini babfesztiválon ebédelhetnek, és adománnyal járulhatnak hozzá a rendezvény sikeréhez. Az ún. emberbaráti bab kiosztása 12 órakor kezdődik. A begyűjtött pénzt az idén kis polgártársunknak, Jovanának juttatjuk el.

 •   WEB
 • IMG_1373
 • IMG_1377
 • IMG_1390

A két és fél éves Jovana Drljača (2014.11.26-án született) életének első hónapjaiban kiderült, hogy a kislány súlyos beteg. A szakorvosok cerebrális diszfunkciót, epilepsziát, vesebetegséget és obstruktív hidrokefaluszt állapítottak meg nála. Olyan orvosságokra van szüksége, melyeket szülei Oroszországból és Németországból tudnak beszerezni. Mozgásfejlődési zavarok miatt rendszeres rehabilitációs kezelésre van szüksége fiziáternél, fizioterapeutánál és deffektológusnál. A következő hetekben őssejtkezelést kap, hogy csökkentsék az epilepsziás rohamok számát. A gyógyítási költségek hatalmasak, meghaladják a család lehetőségeit, ezért segítségre van szükségük.

Várjuk Önt is június 3-án emberbaráti ebédre Temerinben! Éljünk az alkalommal, legyünk humánusak! Szeretettel várunk mindenkit!

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ МИЛЕТА МИЛОЈЕВИЋА "ТЕМЕРИН - ПЕРОМ И СЛИКОМ"

Промоција књиге „Темерин - пером и сликом“ нашег суграђанина Милета Милојевића одржаће се у четвртак 1. јуна 2017. у 11 часова у биоскопској сали Културног центра општине Темерин.

 • plakat_SER
 • tplakat_HUN

„Реч је о обимној материји, најзначајним догађајима које као новинар пратим у последњих пола века. Мислим да ће књига подсетити моју генерацију на време у којем се радило, стварало и дружило, млади ће моћи да се увере да живе у насељима која се шире, јачају и развијају. Имао сам срећу да као новинар и директор Радио Темерина упознам многе људе, привреднике, политичаре, добре домаћине, раднике, сељаке, активисте у месним заједницама, удружењима грађана и спортским клубовима. То ми је помогло да од више од 10.000 текстова које сам објавио на радио станицама, у дневној и недељној штампи, одаберем двеста тема које ће бити интересантне за све генерације.“ Миле Милојевић

Beszámoló a Gyalogoljunk a természetben – Jegricska 2017 megmozdulásról

A szőregi hegymászók április 9-én 21. alkalommal szervezték meg a Gyalogoljunk a természetben – Jegricska 2017 síksági akciót, melyet az idén besoroltak a Vajdasági Hegymászó Szövetség hagyományos megmozdulásai közé. Az akcióban 207-en vettek részt. 16 hegymászó klubból érkeztek vendégek, jöttek gyerekek a község iskoláiból és a cserkészosztagból, valamint ott voltak azok a polgártársaink, akik szintén úgy döntöttek, hogy ezt a szép vasárnapi napot rekreációra és barátkozásra használják ki. Örülünk annak, hogy a résztvevők csaknem egyharmada gyerek volt. Két útvonalon gyalogolhattak, a rövidebb 8, a hosszabb 15 kilométeres volt. Külön élményt jelentett a Jegricskán való csónakázás, a rövidebb útszakasz felénél így keltek át a résztvevők az egyik partról a másikra. A hosszabb utat választóknak alkalmuk volt ellátogatni a Mali Kojot tanyára, ahol a házigazda megvendégelt bennünket üdítővel és finom falatokkal.

 • 1
 • 10
 • 11
 • 12

A gyalogtúra befejeztével a messze földön híres szőregi hegymászóbab pótolta a fáradt társaság elfogyasztott energiáját. A megmozdulás sikeres, problémamentes volt. Ez a szőregi Hegymászó Sportklub számos tagja odaadó munkájának és a résztvevők fegyelmezett viselkedésének köszönhető. A sikerhez nagyban hozzájárult a temerini önkormányzat, a Temerini Turisztikai Szervezet, segítettek továbbá a szőregi vadászok, a Vajdasági Hegymászó Szövetség, a Kamendin mészárszék, a Marina pékség, a Biolend cég, a Zelenović gazdálkodók és a Hit kiskereskedés.
Mindenkinek köszönjük a támogatást illetve a részvételt, és meghívjuk a természetkedvelőket, hogy csatlakozzanak hozzánk következő megmozdulásaink alkalmával is.
A Szőregi Hegymászó Sportklub

 

JÚNIUS 3-án BABFESZTIVÁL TEMERINBEN!

Temerin község Turisztikai Szervezete közli, hogy az idén június 2-án és 3-án bonyolítják le a temerini vásártéren a hagyományos babfesztivált. A község legnagyobb ilyen jellegű rendezvényét eredetileg is ugyanazzal a céllal indították, mint amilyennel ma megrendezik, ez pedig a hagyományos és családi értékek ápolása. A babfesztiválnak évente több mint 5000 látogatója van, így vajdasági szinten is a legnagyobb rendezvények közé tartozik. A vásártér szépen rendezett területe és a rendezvény számos érdekessége, tarkasága kitűnő szórakozást ígér mindenkinek.

A szervezők az idén újdonságokat is beiktattak a programba. Pénteken, június 2-án Temerin község Művelődési Központjának kiállítótermében tudományos tanácskozást tartanak a babtermesztésről. Ezen neves szakemberek szakmai előadásait hallhatják az érdeklődők. A másik újdonság az, hogy a fesztivál minden eseménye a vásártéren zajlik szombaton, június 3-án. A legnagyobb szerbiai babfőző verseny 11 órakor kezdődik. A szakmai zsűri állapítja meg, kinek sikerült elkészítenie a legfinomabb babot, a győztesek kihirdetése pedig 15:30-ra várható. A legjobb szakácsok értékes ajándékokat kapnak az idén is.
A koncertek hagyományosan az esti órákban lesznek, 18:30-tól kezdődően. A jó hazai zene kedvelőit bizonyára megörvendezteti a Neverne bebe együttes 21 óra 30 perckor kezdődő koncertje.
A babfőzésen kívül számos érdekes tartalommal várják a Temerinbe látogatókat. A nap folyamán, miközben a babételek főnek, a színpadon a helyi művelődési egyesületek tagjai, tánccsoportok és a zeneiskola növendékei is fellépnek. Úgyszintén sor kerül a felderítők játékos versenyeire. A vásártér mellett már 9 órakor megnyílik a Régi mesterségek utcája, amelyben főleg kézművesek mutatják be és kínálják termékeiket. Ezzel kapcsolatban az érdeklődő kézművesek a 021/844-655-ös telefonszámon tudhatnak meg többet.
A rendezvény humanitárius jellegű. Hatalmas kondérban kb. 3000 adag bab készül el déli 12 órára, ekkor kezdődik az étel kiosztása. Megebédelhetnek mindazok, akik nem főznek, illetve akiknek nincs saját csapatuk. A finom babételért cserébe önkéntes adományt várnak a szervezők. Az összegyűjtött pénzt, mint minden évben, segélyre szorulók kapják.
A csapatok április 20-ától, csütörtöktől jelentkezhetnek, a nevezési díj változatlanul 2000 dinár. Ezért minden csapat kap főzőhelyet asztallal és két paddal, tűzifát és egy ajándékcsomagot. Jelentkezni a Temerin központjában levő emléktárgyboltban, vagy a Turisztikai Szervezet irodájában, az Újvidéki utca 352-ben lehet 7:30-tól 15:30-ig. Információkért hívják a 021/844-655-ös telefonszámot. E-mail-cím: temturorg@hotmail.com.
Szeretettel várjuk mindazokat, akik finom babot szeretnének fogyasztani, és jól szeretnének szórakozni június 3-án, a versenyző csapatokat pedig arra kérjük, hogy idejében foglalják el helyüket a temerini vásártéren.
A szervező az idén is Temerin község Turisztikai Szervezete, a rendezvény fővédnöke pedig a temerini önkormányzat.

Felújították Temerinben a Tri Šešira épületét

A Három kalaphoz címzett, azaz Tri Šešira étterem és szálláshely a település központjának közelében van. A vendéglő hosszú múltra tekint vissza, hiszen még 1980-ban nyitották meg, majd 2005-ben kibővítette tevékenységét, onnantól kezdve már szálláshelyet is biztosítani tudott a betérő vendégnek.
A községben ma a Tri Šešira objektum a legnagyobb szálláshely: 30 szobában 100 fekvőhely áll rendelkezésre. A szobák 2–7 ágyasak, ezenkívül egy apartmant is berendeztek. A múlt évben az épületet a Prosperitati Alapítvány segítségével renoválták: az alapítvány 730 000 dinárral támogatta a munkálatokat, amely értéke összesen mintegy 1,5 millió dinár volt. Minden szoba kényelmes berendezésű, légkondicionálóval ellátott, saját fürdőszobával és kábelcsatornás tv-készülékkel rendelkezik. Az egész épületben hozzáférhető az ingyenes, drót nélküli internet. A vendégek számára biztosított az ingyenes parkolóhely, és (előzetes megállapodás szerint) magukkal hozhatják házi kedvenceiket is. Úgyszintén megállapodás kérdése az ár. Tekintsék meg felvételeinket!

 • DSC_6506
 • DSC_6508
 • DSC_6516
 • DSC_6518

A cím: Temerin, Népfront utca 189.
További információk a következő telefonszámokon kaphatók:
+381 (0)21 844 906
+381 (0)21 841 456
+381 (0)69 1 845 444
+381 (0)63 83 73 119

GYALOGOLJUNK A JEGRICSKA MENTÉN ÁPRILIS 9-ÉN!

A Szőreg Hegymászó Sportklub és a Vajdasági Hegymászó Szövetség szervezésében vasárnap, április 9-én immár 21. alkalommal kerül sor a Jegricska 2017–Gyalogoljunk a természetben! megmozdulásra. Tartsanak velünk! Gyülekező 9 órakor a Jelen motelnél, Szőreg Szenttamás felé vezető kijáratánál. A Jegricska mellett gyalogolunk, a szervezők két útvonalat javasolnak.


A megmozdulás terve:
09:00 – Gyülekezés a Jelen motelnél, Szőreg Szenttamás felé vezető kijáratánál
10:00 – Indul a gyalogtúra
15:00 – Ebéd
16:00 – A köszönőlevelek és elismerések kiosztása
Útvonalak:
1. útvonal ( 15 km ) – Indulás a motel elől a Jegricska jobb partján lefelé (a folyással azonos  irányban), a kis csatornán átvezető hídon keresztül a Mali Kojot tanyáig. Onnan tovább haladunk a Jegricska partján, majd a hídon keresztül átmegyünk a bal partra. Tovább felfelé gyalogolunk, elhaladunk a Hevér-tanya mellett, majd visszatérünk a motelhez.
 2. útvonal ( 8 km ) – Indulás a motel elől, 4 kilométer gyaloglás felfelé a Jegricska jobb partján, majd csónakokkal át a jobb partra, és lefelé haladva visszatérünk a motelhez.
A szervezők megjegyzései:
- Gyalogláshoz megfelelő lábbeli és öltözék szükséges, az időjárási viszonyoktól függően (vízhatlan szélvédő kabát, vagy erős napsütés elleni védelem).
- Az ebéd biztosítva, a hegymászóbab felnőtteknek 200, gyerekeknek 100 dinárba kerül. Edényt és evőeszközt hozzanak!
- Ajánlatos elegendő vizet és az ebédig szükséges élelmet vinni.
- A szervezettt csoportok vezetői készítsék el csoportjuk névjegyzékét!
 - Mindenkinek tiszteletben kell tartania az útvezetők utasításait!
   Kérjük a hegymászó-klubokat és a csoportokat, hogy jelezzék részvételüket!
Mindenki saját felelősségére indul, és tartania kell magát az útvezetők utasításaihoz – a Szerbiai Hegymászó Szövetség akcióinak biztonsági szabályzatával összhangban.
Jelentkezés, információk a klub titkáránál,
Željka Bobićnál: 064/1861371, e-mail: info@psksirig.org.rs

Budapesten lezajlott az UTAZÁS kiállítás

Temerin Turisztikai Szervezete bemutatta a község idegenforgalmi kínálatát a budapesti UTAZÁS turisztikai vásáron, amelyet március 2-a és 5-e között tartottak. Községünk a Vajdasági Turisztikai Szervezet standján mutatkozott be. A Temerini Turisztikai Szervezeten kívül a helyi idegenforgalmi szervezetek több mint húsz képviselője és e gazdasági ágazat vajdasági illetékesei is megjelentek a seregszemlén.
Szombaton, március 4-én sajtótájékoztatót tartottak a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság standján, ahol Nagykikinda képviselői az ottani Töknapokat népszerűsítették. Az egybegyűltekhez szólt Rade Drobac, Szerbia magyarországi nagykövete, Pavle Počuč, a tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár helyettese, valamint Nataša Pavlović, a Vajdasági Turisztikai Szervezet igazgatója. Mindannyian egyetértettek abban, hogy az idegenforgalom renkívül fontos gazdasági ágazat, amelybe a következő időszakban egyre többet fektetnek, de hogy Vajdaság idegenforgalmi kínálata iránt a magyarországi piac egyelőre kevéssé érdeklődik.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségén gazdasági fórumot tartottak azzal a céllal, hogy erősítsék a két ország idegenforgalmi együttműködését. A megjelenteket Rade Drobac nagykövet köszöntötte, majd Vajdasági gazdasági és idegenforgalmi titkárának helyettese és a Vajdasági Turisztikai Szervezet igazgatója, valamint Kismárton Ottó, Szerbia Köztársaság Nagykövetségének gazdasági ügyekkel megbízott követ-tanácsosa szólalt fel. Ezt követően a zentai, a temerini, a nagykikindai, a törökbecsei, a kishegyesi és a székelykevei idegenforgalmi szervezetek képviselői beszéltek. A temerini Klinec Magdolna üvegfestő bemutatta Unikát nevű műhelyét. Egybehangzó vélemény szerint a jövőben gyakrabban kell ilyen rendezvényeket, találkozókat tartani, és az üzleti élet  fellendítése érdekében szorosabb együttműködést kell kialakítani a gazdasági élet tényezői között.
 A Szerbiai Statisztikai Intézet adatai szerint 2016-ban Vajdaságba több turista érkezett Magyarországról, mint 2015-ben. 40,3%-kal több vendégéjszakát jegyeztek, mint egy évvel korábban. A Vajdaságba látogató külföldi turisták között a magyarországiak számbelileg az ötödik helyen vannak.

PROSPEKTUS

brosura

TÉRKÉP

mapa

AJÁNDÉKBOLT

suvenirnica