TEMERIN KŐZSÉG IDEGENFORGALMI SZERVEZETE

JEGRICSKAI TERMÉSZETI PARK

  • 00
  • 001
  • 011
  • 012
  • 013
  • 110
  • 1110
  • jegrika 4
  • jegrika 5
  • jegrika 8


Mindössze 2 km-re északra Temerintől található a „Jegricska” természeti park Információs Központ, melynek célja, a látogatóknak minden szükséges információt és szolgáltatást megadni. 2010. 5. 27-én lett megnyitva ez az Információs Központ, azon a helyen, ahol a "Vajdaság vizei" közvállalat - őrzőhely Temerin található, az Újvidék - Becsei út Jegricskai hídjának közvetlen közelében. A Jegricska folyócska egy igazi természeti oázis, menedéket nyújt számos védett növény- és állatfaj számára. A természet szépségei és az információs központ mind több látogatót és turistát vonz magához, akik természeti környezetre, pihenésre, csendre és nyugalomra vágynak a folyó partján. Itt lehetőség nyíllik sétatúrákra az „egészség ösvényén”a madarak szemlélésére, csónakázásra fa csónakokban ... Ez a hely ideális egy kis pihenésre és kikapcsolódásra a város nyüzsgős forgalmától és a rohanó életmódtól. Az Információs központ területét külömböző tevékenységekre használják; elsősorban tudományos kutatásokra, előadásokra a természeti erőforrásokról, oktatásokra, és itt szerveznek kultúrális és sporteseményeket is , valamint konferenciákat, promóciókat, stb. Gyermek programok is vannak. Ezek magukba foglalják az egynapos kirándulásokat és az oktatási műhelyeket a természetben. A gyermekek megismerkedhetnek e térség értékeivel, sőt aktívan részt vehetnek a tudományos kutatási tevékenységekben vagy környezeti műhelyekben.
Vezetőség: Közvállalat “Vajdaság vizei”, Bulevar Mihajlo Pupin 25, 21000 Újvidék
Telefon: 021/488-1888
A Jegricska folyó a dél- Bácskai lösszterasz területén húzódik, a Nagy-bácskai csatorna és a Duna folyók között, míg a Nagy-bácskai csatorna északra esik a Duna pedig délre. A folyó hossza 64,5 km , a folyam hossza a kelet-nyugati irányból mintegy 100 km, szélessége pedig körülbelül 14,5 km. A vízfolyás hiteles bácskai folyó, amely a meder karbantarása során, elvesztette eredeti megjelenését. A valamikori leghosszabb őshonos klasszikus Vajdasági folyónak ma már nincs forrása csak egy rendszert alkot, amely több barácskát köt össze és feladata, hogy rajta keresztül áramoljon a víz a Tisza torkolatába. A folyó 4 községen keresztül folyik (Bácska Palanka, Verbász, Temerin és Zsablya) és közben több fontos utvonalat szel át. A temerini községen keresztül 18 km hosszan folyik, ami teljes hosszának a 28% teszi ki . Szőregtől 1 km távolságra folyik és körülbelül 2 km-re északra Temerintől. A hely, ahol metszi a Temerin –Becsei útvonalat természetes határt képez a két község között.
Jegrička a nemzetközi jelentőségű madárélőhelyek listáján szerepel (IBA terület 1997), és nemzetközi jelentősége van mint botanikai terület (IPA terület, 2005). A "Jegrička" természeti park területe 1144,81 hektár. Itt létre lett hozva a II. fokú védelem, amely 245,28 ha (21,43%) területet foglal magába, és a III. fokú, amely 899,53 ha (78,57)% területet foglal magába. 2005 óta a „Vajdaság vizei” közvállalat irányítja.
A gazdag növényvilágot jellemzi 76 növényfaj, valamint 16 növényi közösségi család. A vízi és mocsaras növények között sok kiemelkedik mint védett és veszélyeztetett faj, melyek Szerbia növényi listáján a piros zónába kerültek, (fehér tündérrózsa, tó páfrány, vízi sulyom, repce). Különleges szépséget nyújtanak a lebegő fehér tündérrózsák a vízi sulymok és a repcesűrű nádas a sással eggyütt, a part mentén. A mezőket a szigeteken őshonos nyárfák és cserjék borítják.
A Jegricskában jelenleg 20 halfajta él, csoportosítva 6 családban. A ponty család a domináns. A betelepített halakat képviselik az ezüstkárász, amur, topmouth süllő, törpeharcsa és a naphal. A veszélyeztetett és ritka fajok között a legjelentősebb a csíkhal, csuka, süllő, harcsa és ponty.
A vízimadarak jelenléte , mint alapvető érték, tükröződik a 198 regisztrált fajban. Páran közülük a bölömbika, kanalasgém kacsa, kis vízicsibe, fattyúszerkő, tőkés réce és a csörgő réce, búbos vöcsök, kis kárókatona, nagy kócsag, vörös gém, nádirigó, barkós cinege. Külön ki kell emelni a globálisan veszélyeztetett cigányrécét, majd a feketenyakú vöcsköt, a kis vöcsköt, vadlibát, barna rétihéját, fekete csért, kékbegyet és a rétitücsökmadarat.
A kétéltűek közül több fajta béka és a pöttyös gőte él ezen a területen. A hüllők közül jelen van még a ritka és veszélyeztetett barai teknős és két fajta kígyó: a vízisikló és a kockás sikló. Az emlősök, amelyek népesitik a Jegricska partjait szigorúan védett vadon élő fajok. Itt különösen fontos a vidra jelenléte. A rágcsálók képviselői a vízipatkány, a mezei egér, a mezei pocok és a pézsmapocok. A ragadozók képviselői ezen a tájon a menyét, nyest, borz és a róka. A Jegricska partján a vadászok vadászhatnak szarvasokra és nyulakra.
A „Jegricska” természeti park védelmi koncepció, amely a természeti értékek megóvásán és fejlesztésén alapul. Fontos szerepe van a szennyeződés és az árvizek megelőzésében, valamint szárazságkor, a halászat fejlesztésében, ökoturizmusban, a tudományos kutatások és oktatások fejlesztésében. Annak érdekében, hogy megteremtse a szükséges feltételeket a természeti értékek megovására , fejlesztésére és alkalmazására , előírt egy általános védelmi intézkedés.

ÁLTALÁNOS INTÉZKEDÉSEK A “JEGRICSKA” TERMÉSZETI PARKBAN
Tilos:
-    megváltoztatni a megállapított vízháztartást,
-    kezeletlen szennyvíz kibocsátása,
-    vadstrandok megnyitása,
-    a hulladék lerakása,
-    hétvégi-övezet kialakítása és épületek építése, melyek személyi szállásra szolgálnak,
-    folyamigát építése,
-    nádgyujtogatás,
-    illetéktelen mozgás a védett terület határain belül és
-    allochthonous cserje és fafaj ültetése.
Az előírt intézkedések lehetővé teszik:
-    a víz használatát, úgy hogy az összhangban legyen a vízkészletekkel,
-    tudományos kutatásokat,
-    a természeti értékek ellenőrzött bemutatását , oktatásokat, turizmust és rekreációkat,
-    az ökoszisztéma és fajok megfigyelését,
-    intézkedéseket a populáció kezelésére,
-    pontok kialakitását a természeti értékek bemutatására az oktatásra, turizmusra és rekreációra,
-    ökológiailag degradált élőhelyek helyreállítását,
-    biofilterek létrehozását és fenttartását olyan helyeken, ahol a mellékcsatornák torkollnak,
-    a part berendezését a településen keresztül,
-    a turisztikai és rekreációs pályák karbantartását és
-    az erdős sáv megőrzését és kialakítását az őshonos cserjékkel és fákkal.

PROSPEKTUS

brosura

TÉRKÉP

mapa

AJÁNDÉKBOLT

suvenirnica