TEMERIN KŐZSÉG IDEGENFORGALMI SZERVEZETE

TERMÁLIS ÁSVÁNYVÍZEK

1914-ben indult be Temerinben a termál ásványvíz forrás egy 417m mély kútból. Ez a furat 384 l vizet adott percenkét, amely kénes, sárgás volt , és hőmérséklete 29 ° C. Ennek a víznek a gyógyhatású tulajdonságai, ásványi összetételei és balneológiai tulajdonságai, hasonlóak számos híres és neves gyógyfürdők forrás vizeivel a Pannon-síkságon.

A temerini víz nemcsak gazdag ásványi elemekben, melyeknek a koncentráció szintje meghaladja a gyógyítás hatásra szükséges szintet , hanem meleg is. A medence vize a hipotermikus vizek csoportjába tartozik, melynek hőmérséklete 26,5 ° C. A víz a kültéri medencében a 40 ° C melegségével hipertermiát alkot. Állandó mellékterméke a Temerini termál ásványvíznek a metán, melyet a helyiségek fűtésére használnak.

A balneológiai jellemzői és a Quentin szerint , a Temerini ásványvíz a hidrogénkarbonátos vizek közé, vagyis a hidrogénkarbonátos vizek alcsoportjába tartozik. Az ásványainak és a balenológiai jellemzőinek megköszönve, rendkívül sikeres a degeneratív betegségek és a reuma, valamint a bőrgyógyászati és nőgyógyászati betegségek kezelésében, és baktericid tulajdonságokkal is rendelkezik.

A TEMERINI TERMÁLIS ÁSVANYVÍZ HASZNÁLATÁNAK TÖRTÉNELME

Temerini termál ásványvizet 1914 óta használnak reumás megbetegedések gyógyítására. Ugyanis ekkor Grisa Andrásy udvarában fúrtak egy 417m mély kutat. A víz hőmérséklete 29 ° C volt és sárgás színű, kénes volt. Mária és Grisa Andrásy birtokán épült egy medence, amely 15m hoszú és 12m széles volt , a mélysége 2,5 m felnőtteknek, és a gyermekeknek 0,90 m mély volt. Ki lett építve egy fürdő is , melynek 3 szobája volt 2 káddal, és 3 szobája volt egy káddal. A fürdőt, valamint a házat is metánnal fűtötték , amely a termál ásványvíz mellékterméke volt. A szobában, ahol Mária Andrásy élt, ma is megvan őrizve a kémény , amelyen keresztül áradt a metán, de már régóta nem használják. A dokumentációt az első fürdőről és medencéről Mária és Grisa Andrásy lánya őrzi. A Temerini parkban 1914-ben egy fürdőszoba 3 káddal dolgozott.

1942-ben megépült az áramerőmű, amely metán ellátás alapján működött, amit később átalakítottak malommá. Grisa Andrásy fürdőjét 1950-ben államosították, igy lett ez az ingatlan a „Jedinstvo” közművesítési vállalalat tulajdona. 1955-től már "Nemzeti fürdő" néven dolgozik. A belügyminiszteri Titkárság tüzoltósági osztálya 1978 május 31-én bezáratta a fürdőt a metán miatt. 1982-ben lett a fürdő újra megnyitva, és a vizet a furatból, mely néhány méterre van a fürdőtől, ivásra használják.

Két évvel később, az új fúrásnál, pár száz méterre Temerin központjától, elkezdett dolgozni a szabadtéri medence. Ez a fúrás több vizet ad ki, magasabb a hőmérséklete és gazdagabb ásványi anyagokban.

А VÍZ ANALÍZISE

1984-ben készült el a komplett ásványi anyagok összetételének elemzése a termál ásványvízben, a szabadtéri medence furatnál és az 1914-es furatú fürdőnél.

A kültéri medence ásványvize a furatnál található, amely a vizet 526m-től 607m mélyről szívja. A komplett kémiai és ásványtani elemzés (1984), azt mutatta, hogy a víz meleg és nagyon gazdag ásványi anyagokban:

-          teljes mineralizáció 3,45 gr/l,

-          kapacitás 1340 l/min,

-         a víz hőmérséklete 40°C,

-          színe világos sárga,

-          vascső illatú,

-          hirokarbonát (CO2) 689,00 mg/l,

-          nátrijum 995,00 mg/l,

-          hlorid 514,17 mg/l,

-          hidrokarbonát (HCO3) 1910,50 mg/l.

A víz elemzése (1984-ben), az 1914-es furaton (fürdőszobában), amely a vizet 397-417m mélységről szívja, azt mutatta, hogy az ásványvíz a következő kémiai-ásványi tulajdonságokkal rendelkezik:

-          teljes mineralizáció 2,4 gr/l,

-          kapacitás 384 l/min,

-          a víz hőmérséklete 26,5°C,

-          színe sárgás,

-          szaga karakterisztikus,

-          hirokarbonát(CO2) 506,00 mg/l,

-          nátrijum 680,00 mg/l,

-          hlorid 346,00 mg/l,

-          hidrokarbonát(HCO3) 1603,00 mg/l

-          a gázok közül legtöbb a metán.

A Temerini Termál-ásványvizek gazdagok még magnéziumban, kálciumban, vasban, kloridban, jódban, stb.

Forrás: Dr. Zsivan Bogdanović, Magiszter Vidic Nada; "Temerini termál ásványvíz"; 1999; FÖLDRAJZI INTÉZET FOLYÓIRATA; Újvidéki Egyetem, Természettudományi Kar, Földrajzi Intézet, Trg Dositeja Obradovića 3, Újvidék

PROSPEKTUS

brosura

TÉRKÉP

mapa

AJÁNDÉKBOLT

suvenirnica