ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ ТЕМЕРИН

Обележавање годишњице рођења књижевника Илеш Шандора у библиотеци

Поводом 103 године од рођења новинара, песника, пицса и преводиоца Илеш Шандора, библиотека "Сирмаи Карољ" припремила је изложбу књига из библиотечког фонда како би се обележио овај јубилеј.
Илеш Шандор рођен је у Темерину 12. фебруара 1914. године. Средње образовање и факултетску диплому стекао је у Београду. Од 1936. до 1941. године био је уредник сомборског дневног листа Уј Хирек (Új Hírek) и главни уредник Делвидек (Délvidék) листа. Током Другог светског рата био је ратни дописник, а након ратних година, 1945. године преселио се у Будимпешту и почео да пише за Сабад со (Szabad Szó) и Фриш Ујшаг (Friss Ujság).
Прва књига песама Csillaghullás објављена је 1932. године у Новом Саду. Након тога је експериментисао са кратким причама, романима, а писао је и друштвене, историјске као и романе за младе. Преводио је дела српских, хрватских, словеначких и бугарских писаца на мађарски језик, укључујући Мирослава Крлежу и Иву Андрића.
Током своје књижевне каријере примио је неколико главних награда, а неке од најзначајних су Magyar Örökség, Táncsics Mihály и Mikszáth Kálmán. Преминуо је 8. јула 2009. године.
Књижевни опус Илеш Шандора можете пронаћи у Завичајном фонду у Библиотеци, а романи које можете задужити су Felszáll a köd, A homok óriása, Miképpen mi is megbocsátunk, A Fekete bárány.
Спомен соба, у част Илеш Шандора, коју видите на фотографијама, налази се у Завичајној кући у Темерину.
Добродошли!

  • DSC02235
  • DSC02236
  • DSC02250

БРОШУРА

brosura

МАПА

mapa

СУВЕНИРНИЦА

suvenirnica

ПРЕЗЕНТАЦИЈА