ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ ТЕМЕРИН

КАТАМАРАН "ЧИГРА" ОД ДАНАС У ТУРИСТИЧКОЈ ПОНУДИ НА ЈЕГРИЧКОЈ

Катамаран представља значајно унапређење туристичких садржаја на Информативном центру Парка природе „Јегричка“, једном од најлепших простора наше општине. Захваљујући ЈВП „Воде Војводине” катамаран је од данас доступан за све заинтересоване посетиоце.

Вожња у трајању од око сат времена стартује код Информативног центра Парка природе „Јегричка” у Темерину и води све до осматрачнице близу Жабља, а највећи део вожње плови кроз општину Темерин и простор који има највећи степен заштите. Катамаран се креће на четворотактни мотор који је новије генерације и испушта мање гасова, користи еуро-премијум који мање загађује воду.

  • 1
  • 2

Превоз на релацији дугој око 7 километара, за минимално 6 особа, појединачно кошта 310, за групе од 12 људи 280, а за децу и пензионере 250 динара по особи. Контакт телефон и најаве за вожњу катамараном 021/4881-436 или 021/4881-427, радним данима од 07.00 до 15.00 часова. Катамаран је предвиђен за превоз 12 особа. Катамаран ће бити доступан сваког дана, а претходна најава групе је обавезна.

У последњих десет година, од када ЈВП „Воде Војводине“ управља Парком природе „Јегричка“, овде је уложено много труда, енергије и финансијских средстава. Само у редовно одржавање корита и обале Јегричке у протеклом периоду уложено је око 70 милиона динара, а измуљено више од 30 километара водотока захваљујући ИПА фондовима Европске Уније. Додатним апликацијама добијено је још 700.000 евра за реализацију започетих пројеката.

Од Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине обезбеђено је додатних 14 милиона динара за изградњу осматрачнице за птице, изградњу едукативно шетних стаза, штампање пропагадног материјала (публикације, географско-туристичке карте, флајери и постери) и остало.

Инфо-центар Парка природе „Јегричка“ отворен је 2010. године у циљу промоције, привлачења туриста и квалитетнијег управљања. У оквиру овог центра кроз еколошке кампове, међународног и регионалног карактера, ликовне колоније и интерактиве радионице, организоване су едукације пре свега за децу из васпитно-образовних установа. Сваке године, у мају и јуну, обележава се, сада већ традиционална манифестација „Дани Јегричке“. 

Шефица одељења за управљање заштићеним подручјима Миланка Мишковић подсетила је да је одлука о заштити Парка природе Јегричка донета 2005. године и од тог периода су реализоване многе активности.Током 2013. и 2014. је реализован пројекат еколошког управљања водама у равничарским пределима, а средства која су обезбеђена тачније 234.000 евра су утрошена за радове на ревитализацији и измуљивању, а у плану је измуљивање још 12 километара Јегричке и набављање машине амфибије за раскрчивање трске.

Чланица Општинског већа Темерина Мира Родић захвалила се управљачу ЈВП „Воде Војводине” што су препознали потеницијал Јегричке и додала да пре тридесет година нико о овом природном бисеру није посебно водио рачуна, а данас је то велики туристички потенцијал не само Војводине већ и целе Србије.

На простору Јегричкеборави 198 врста птица, а поред тога се може видети барска папрат, мешинка, видра, локвањ и многе друге биљне и животињске врсте.Током маја организују се „Дани Јегричке”, а у Инфо центру Парка природе Јегричка кроз еколошке кампове међународног и регионалног карактера, организују се ликовне колоније и интерактивне радионице и едукације пре свега за децу.

Промоцији катамарана присуствовали су представници Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Покрајинског завода за заштиту природе и представници општина кроз које протиче Јегричка, представници Општине Темерин и Туристичке организације општине Темерин, као и представници ЈВП „Воде Војводине“.

БРОШУРА

brosura

МАПА

mapa

СУВЕНИРНИЦА

suvenirnica

ПРЕЗЕНТАЦИЈА