ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ ТЕМЕРИН

ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ПРОСТО К'О ПАСУЉ“ 2018.

Традиционална темеринска манифестација „Просто к'о пасуљ“ одржана је у суботу 9. јуна 2018. године на темеринском вашаришту у организацији Туристичке организације општине Темерин, а уз подршку Општине Темерин и бројних пријатеља манифестације, упркос тешким временским условима који су озбиљно могли да угозе одржавање манифестације.

1.JPG

У петак је постављено укупно 187 павиљона за такмичарске екипе и извршене су последње припреме за дочек екипа у суботу ујутру. Оно што многи не знају, јесте да је током ноћи између петка и суботе веома јак ветар у два наврата рушио и обарао павиљоне. Први пут око поноћи и други пут око 5 часова ујутру. Организатори и пријатељи су током целе ноћи били на вашаришту и трудили се да поправе све што се могло поправити уз помоћ „штапа и канапа“. Брзом реакцијом ЈКП Темерин донети су сунцобрани за оне екипе којима је ветар уништио павиљоне. Захваљујемо се екипама и свим људима добре воље који су првенствено имали разумевања, стрпљења, а посебно онима који су и помогли да се поправи штета и да се испуни онај циљ због ког и постоји манифестација – а то је дружење, јачање тимског духа и уживање! Нажалост, било је и оних које не треба посебно спомињати, али захваљујући људима из обезбеђења све је забележено и реаговано је на време.

Након непроспаване ноћи, ипак је све кренуло и протекло у најбољем могућем реду. Време је било идеално за кување пасуља, облачно и пријатно. Манифестацију је отворила в. д. директора ТОО Темерин Тамара Шите, упутивши искрену захвалност свима на разумевању и пожелевши успешан дан такмичарима и леп провод свим посетиоцима. Велику подршку манифестацији већ традиционално даје Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а изузетна нам је част што смо угостили покрајинског секретара мр Вука Радојевића. „Покрајинска влада преко Покрајинског секретаријата за пољопривреду препознаје значај подршке одржавању традиционалних манифестација које промовишу развој села и пољопривреду и све оно што је неопходно како би анимирали сеоско становништво у Војводини да узме активно учешће и у пољопривредној производњи, али у свему ономе што је традиционално и што је обележје нашег културног наслеђа,“ изјавио је покрајински секретар за пољопривреду мр Вук Радојевић.

3.JPG

4.JPG

Велики хуманитарни пасуљ и ове године је подељен у целости, а сви који су ручали остављали су добровољне прилоге. Овај велики казан са око 3 000 порција куваног пасуља, и ове године припремио је званични кувар наше манифестације Бруно Скелеџија са својим тимом. Спонзори и пријатељи који су омогућили припрему овог хуманитарног пасуља су ТОО ТЕМЕРИН, ОПШТИНА ТЕМЕРИН, MITROS FLEISCHWAREN DOO, НС СЕМЕ, ПГ САЛОНСКИ ГОСПОЂИНЦИ, НАТУРАЛ ПЛАНЕТ, ДОО ЗОРИЋ, БРУНО - ЗЕМЉАНИ РАДОВИ. Ове године, а према препоруци Центра за социјални рад Општине Темерин, прикупљена средства у износу од 42.300 динара намењена су нашој суграђанки, самохраној мајци двоје деце Д. В. из Бачког Јарка, која се бори са тешком болешћу и немаштином.

7.JPG

Посебна атракција и ове године биле су „Темеринске игре са Гораном Подлипецом – Липецом. Најпопуларнија игра је навлачење конопца у којој је снаге одмерило осам мушких и четири женске екипе. Прво место код мушкараца заузела је екипа Нећу да ти кажем ћелави“ из Темерина, други су „Електрик“ Нови Сад, а треће место „Ветерани ФК Јединство“ Госпођинци. Спонзор је Андреја доо Темерин и Ресторан Троглав из Бачког Јарка. Код жена прво место заузела је екипа „Сирижанке“, а друге су биле „Равногорке“. Награду је спонзорисао Монтеx доо Темерин и Данубиус. Најатрактивнија је свакако игра бацање старог акумулатора с рамена. Прво место припало је Светку Шкундри који је бацио акумулатор на даљину од 11,15 метара! Други је Жарко Којовић са 11 метара, а трећи Бојан Ступар са 9,5 метара. Спонзор награде је Андреја доо Темерин. Највеселија игра пијани пенал припремљена је за најспретније. У овој игри победио је Тот Денеш и освојио награду пицерије Tiffany и Механика групе. За нову игру „ПОНЕСИ ПАРТНЕРА“ пријавило се свега два пара, надамо се да ће их следеће године бити више. Предвиђени полигон најбрже су прешли Дарио Ерић и Зорица Валан и освојили једнодневни излет у бању Мако коју дају ТОО Темерин и Сталис турс Нови Сад!

9.JPG

Пасуљ се кувао у периоду од 11 до 14 часова искључиво на дрва. Поклон пакете за сваку екипу обезбедили су: Туристичка организација општине Темерин и Алева. Оно што су и сами такмичари могли видети јесу строга правила око предаје узорака и ковертирања шифара. Сви узорци су предати у истоветним чинијама тако да апослоутно није било простора за било какаве нерегуларности. За одабир најбољег пасуља побринуо се стручни жири у чијем су се саставу нашли професионални кувари Петар Васин, Никола Миленковић, Никола Ачански, Ненад Нађалин и Јована Вербаи. Жири је оцењивао раскуваност, боју, густину и наравно укус пасуља. Прво место освојила је екипа „Водовод општине Жабаљ“, а наградила их је Керамика Јовановић са ваучером за куповину у износу од 50.000 динара и Буцин салаш вечером за целу екипу. Друго место освојила је екипа „Универекспорт“ из Новог Сада, а награду су обезбедиле ТОО Темерин и туристичка агенција „Тотал травел“ из Новог Сада - једнодневни излет у Морахалом за целу екипу, робна кућа БЕБА Темерин ваучер од 5.000 динара, 1 технички преглед Механика Група Темерин и 1 ваучер аутоперионице Чилаг. Трећепласирана екипа „Банатски кулинари“ из Кикинде освојила је вечеру у хотелу Моја чарда за целу екипу, 1 технички преглед Механика Група Темерин и 1 ваучер аутоперионице Чилаг.                  2.JPG

 

8.JPG

Утешна награда за солидарност (зато што су делили исти сунцобран) у виду 8 улазница за Aqua Park Petroland отишла је у руке екипе „Fashion Katarina а у виду вечере на Буцином салашу и 1 ваучера аутоперионице Чилаг отишла је у руке екипе „Код Бјелића“. Награда за најупорније трагаче за сунцобраном припала је екипи „Модул“ који су освојили излет „Тајне Петроварадинске тврђаве“ коју је обезбедио Explore Нови Сад. Екипа која је осмислила најзанимљивији назив „Врло пристојне породице“ награђена је вечером у пицерији ТАНГО. Награда за најудаљенију екипу припала је екипи „Колубарци“ из Лазаревца а освојили су поклон пакете Туристичке организације општине Темерин.

За дечије осмехе и забаву побринуло се удружење Креативни погон из Новог Сада, који су осмислили занимљив програм са жонглерима, штулашима, радионицу маски, карневалску поворку и пуно занимљивих изненађења за клинце.

За забавни део програма у преподневним часовима била су задужена културно-уметничка друштва из Темерина, победници музичког фестивала „Колибри стар“ и „Тини“, музичка радионица Art&Blues Family из Темерина, плесна група „Magic“... За добро расположење побринули су се тамбурашки оркестар „Бисери“, бенд „Бубика и Круг компани“,а традиционалне народне песме донела је наша истакнута уметница Драгица Радосављевић Цакана са певачким ансамблом „Шара“.Вече је протекло уз наше темеринце бенд „Chameleon“, бенд „(Ne)Normalni Balašević Tribute Band“ и „Abba Real Tribute Band“. Фантастичан ватромет обележио је крај и овогодишње манифестације.

У склопу манифестације у петак 8. јуна 2018. године на винском салашу „Виндуло“ у Темерину одржана је једнодневна обука за сеоска домаћинства, друге понуђаче услуга и пољопривредне произвођаче у руралном туризму о могућности развоја агротуризма. Како је туризам хетерогена привредна делатност веома је важно системски разрадити могућности које се пружају у руралним срединама а тичу се развоја туризма као и целокупне привреде.

Туристичка организација општине Темерин захваљује генералном покровитељу манифестације Општини Темерин, као и бројним пријатељима и спонзорима манифестације: Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, ЈКП Темерин, НС СЕМЕ – Институт за ратарство и повртарство Нови Сад, MITROS FLEISCHWAREN DOO Сремска Митровица, ДТД РИБАРСТВО, КЕРАМИКА ЈОВАНОВИЋ, GEM-STONE – ГАЈИЋ КАМЕНОРЕЗАЦ, ДДОР НОВИ САД, Зорић доо, Андреја доо, Алева, Летић доо, АД ФКЛ, доо Браћа Томић, Универекспорт, Сандерс СХ, доо Пољомонт, Буцин салаш, Аквапарк Петроленд Бачки Петровац, Расадник Савановић, Тотал Травел Нови Сад, Цуби доо, АС план инжењеринг, Механика групаТемерин, Монтекс Темерин, ресторан Троглав, Моја чарда Темерин, Стр комисион ЕВА, Натурал Планет Жабаљ, ПГ Горан Салонски Госпођинци, Експлоре Нови Сад, Александрија градња огранак аутоперионица Чилаг, Беба&Беба Темерин, пицерија Танго, Сталис турс Нови Сад, Тифани пицерија, доо Данубиус, Хофи цуки Темерин, Књаз Милош Натура, Бруно – земљани радови, Културни центар општине Темерин, Јелен пиво.

Организатор манифестације Туристичка организација општине Темерин посебно се захваљује на изузетно лепој и успешној сарадњи: свим спонзорима и медијским покровитељима манифестације, Општини Темерин, као генералном покровитељу манифестације; Јавном комуналном предузећу Темерин, које управља простором темеринског вашаришта и које је дало техничку подршку манифестацији у сваком смислу; Бруну Скелеџији и његовом тиму за припрему хуманитарног ручка; водитељима програма - Александру и Дијани, организаторки културно-уметничког програма Радмили Црногорац; промотивном лицу манифестације - Горану Подлипецу - Липецу; стручном жирију, судији игара Мирјани Радић и њеним помоћним судијама, Креативном погону,Културном центру општине Темерин на техничкој подршци,удружењима жена „Ђурђевак“ Темерин, „Мајчино крило“ Старо Ђурђевои ХУ „Сложне сестре“ Сириг, свим учесницима програма на бини, нашим дивним извођачима, као и свим такмичарским екипама. Надамо се да смо заједно створили још најлепших успомена!

БРОШУРА

brosura

МАПА

mapa

СУВЕНИРНИЦА

suvenirnica

PROSPEKTUS

brosura

TÉRKÉP

mapa

AJÁNDÉKBOLT

suvenirnica