ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ ТЕМЕРИН

22. СЕПТЕМБАР МЕЂУНАРОДНИ ДАН БЕЗ АУТОМОБИЛА

Међународни дан без аутомобила обележава се сваког  22. септембра у целом свету још од 1970. године. Већ традиционално овај дан се обележава и у општини Темерин акцијом вожње бицикла од Бачког Јарка до Инфо-центра Парка природе „Јегричка“ у укупној дужини  од 12 km.

На овај дан промовише се масовније бављење бициклизмом и осталим немоторизованим начинима кретања, на градским и ванградским путевима. Дан без аутомобила је дан пешака, возача ролера, скејт бордова, тротинета, бициклиста и свих оних који не загађују животну средину и не праве буку у свом граду.  Аутомобили су велики узрочници загађења атмосфере и осим што утичу глобално на земљину атмосферу, они директно угрожавају здравље људи у густо насељеним местима. Акцијом се такође скреће пажња на чињеницу да је велика фреквенција саобраћаја кроз општину Темерин један од највећих извора аерозагађења.

Општи циљ ове акције је подизање нивоа свести грађана о негативним утицајима аерозагађења на здравље људи и животну средину, са акцентом на саобраћај, као нечему где се и појединачним примером може утицати на унапређење постојећег стања.

Позивамо Вас да заједно допринесемо решавању овог проблема, да барем овог дана будемо „на две ноге“  или „на два точка“. Вожња бицикла или шетња ослобађа од стреса и прија нашем здрављу због физичке активности. Кажу да редовно педалање може да продужи живот за чак седам година. Општина Темерин је доста урадила на побољшању бициклистичке инфраструктуре. Протеклих година су санирани делови посојеће бициклистичке стазе кроз насеље, а учесници акције возиће се и новом бициклистичком стазом у дужини од 3,5 km која води до парка природе „Јегричка“ чија је изградња управо завршена.

План акције:

8:30    Скуп у центру Бачког Јарка испред основне школе и полазак Новосадском улицом ка Темерину

8:45   Скуп у центру Старог Ђурђева, прикључују се колони из Бачког Јарка и заједно Новосадском улицом   настављају ка центру Темерина

9:00    Скуп у центру Темерина, обустава саобраћаја у делу улице између Културног центра и паркића, исписивање еколошких порука на асфалту

9:30   Прикључују се учесници из центра Темерина, обраћање организатора учесницима акције, и наставља се даље главном Новосадском улицом према Инфо-центру ПП „Јегричка“

10:00   Станица на излазу из насеља, на проширењу код пумпе, где се колона искључује са Новосадске улице са пута и прелази на нову бициклистичку стазу до Инфо-центра.

10:30   Долазак на Инфо-центар ПП „Јегричка“ – одмор и освежење, тематске трибине и презентације

11:30   Повратак у потпуности бициклистичком стазом.

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ:

Сви се могу прикључити у колону са бициком (трициклом, итд.) који имају исправну кочницу. Воду за пиће понети са собом. Препоручујемо заштитне прслуке. Очекујемо породице, школске групе, омладину, пензионере, сваког ко сматра себе способним за лагану вожњу бициклом.

За групе које броје више од 20 ученика препоручује се пратња 2 наставника. Молимо да учешће потврдите до четвртка 20. септембра, са бројем учесника и контакт телефоном пратиоца. 063/556-310 (Атила Т.К.)

Саобраћајна полиција ће обезбеђивати колону у току вожње главном Новосадском улицом.

Организатори акције: ФАЛКО Темерин, Туристичка Организација Општине Темерин

Акцију подржавају: Општина Темерин, Јавно предузеће Воде Војводине

БРОШУРА

brosura

МАПА

mapa

СУВЕНИРНИЦА

suvenirnica

PROSPEKTUS

brosura

TÉRKÉP

mapa

AJÁNDÉKBOLT

suvenirnica