ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ ТЕМЕРИН

PREDSTOJEĆI VIKEND U BAČKOM JARKU U ČAST PETRA KOČIĆA

Bogat kulturno-umetnički program pripremljen je u Bačkom Jarku 12. i 13. jula u dvorišnom prostoru Etno-parka “Brvnara”.

  • jazavac pred sudom predstava
  • petru za petrovdan A3

Na Petrovdan, 12. jula održaće se tradicionalna manifestacija “Petru za Petrovdan”, posvećena liku i delu Petra Kočića. Svojevrsno književno veče na kome su učešće potvrdili brojni književnici, počinje u 19 časova, a posetiocima će se pridružiti i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. Organizatori - Opština Temerin i Zadužbina “Petar Kočić Banja Luka-Beograd” dodeliće nagradu “Kočićevo pero”. Program će svojim nastupom oplemeniti kulturno-umetničko društvo "Dr Mladen Stojanović" iz Bačkog Jarka i ansambl "Žubor" iz Kotor Varoša.

Predstava “Jazavac pred sudom” u režiji Žanka Tomića (Gradski teatar Novi Sad) održaće se takođe u dvorišnom prostoru Etno-parka “Brvnara” u nedelju 13. jula sa početkom u 17 časova. U slučaju lošeg vremena, predstava će se održati u bioskopskoj sali u Bačkom Jarku (kod crkve, ulaz iz dvorišta).

Reditelj Žanko Tomić na zanimljiv i veoma aktuelan način postavlja na scenu komad o mukama malog čoveka i njegovoj borbi za golu egzistenciju.

Pisan kao prkosni odgovor srpskog seljaka na okupaciju Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske monarhije, u prošlom veku je doživljavan kao komad koji simbolizuje borbu protiv tudje čizme, danas medjutim, Jazavac pred sudom predstavlja vapaj malog čoveka za hlebom, borbu protiv neefikasne administracije, pa bila ona strana ili domaća.

Davda Štrpca tumači Milovan Filipović, i u ovoj predstavi on nije seoski lakrdijaš, već čovek koga je muka naterala da se obračuna sa halapljivim, nezasitim birokratama (političarima), koji ugrožavaju opstanak njegove porodice. U predstavi igraju još Aleksandar Gajin (Sudac), Ervin Hadžimurtezić (Pisarčić) i Uroš Mladenović (Doktor). Scenografiju je uradila Marija Malbaša, koja je autor lutke i likovnog rešenja predstave.

БРОШУРА

brosura

МАПА

mapa

СУВЕНИРНИЦА

suvenirnica

PROSPEKTUS

brosura

TÉRKÉP

mapa

AJÁNDÉKBOLT

suvenirnica