ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ ТЕМЕРИН

POVODOM 100 GODINA OD POČETKA VELIKOG RATA

Svečana akademija povodom 100 godina od početka velikog rata održaće se u subotu u centru Temerina u KIC "Lukijan Mušicki" sa početkom u 19 časova. Organizatori su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca "Staro Đurđevo" iz Temerina i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca "Vidovdan" iz Siriga.

  • plakat100RATA

Na dnu plakata možete videti značku koja predstavlja simbol pobede u Velikom ratu - Natalijinu ramondu:

"Prvi svetski rat je završen potpisivanjem primirja sa Nemačkom, 11. novembra 1918. godine. Dan primirja u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Srbiji. Tog dana i u nedelji koja mu prethodi se na reveru nosi amblem na kome je cvet Ramonda Serbica (Natalijina ramonda), sa pozadinom u bojama trake Albanske spomenice.

Natalijina ramonda je cvet koji raste u istočnoj Srbiji i ima višestruku simboliku, koja rečito govori o srpskom narodu i iskušenjima kroz koja je prošao. Nazvan po kraljici Nataliji Obrenović u botanici poznat je i kao biljka feniks, koja može da oživi i kada se potpuno osuši. On je odabran u znak sećanja na vaskrs Srbije, koja se iz pepela Prvog svetskog rata uzdigla i nastavila svoj put.

Albanska spomenica, medalja za spomen na povlačenje srpske vojske preko Albanije, jeste jednostepeno državno vojno i civilno odlikovanje koje su stekli svi pripadnici srpske vojske koji su se povlačili preko Albanije u zimu 1915/1916. godine. Medalja je nošena o svetlozelenoj traci sa crnim prugama."

БРОШУРА

brosura

МАПА

mapa

СУВЕНИРНИЦА

suvenirnica

PROSPEKTUS

brosura

TÉRKÉP

mapa

AJÁNDÉKBOLT

suvenirnica