ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ ТЕМЕРИН

OBELEŽENO 100 GODINA OD POČETKA PRVOG SVETSKOG RATA

U organizaciji udruženja dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca „Staro Đurđevo“ Temerin i „Vidovdan“ Sirig, u opštini Temerin je obeleženo 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Program obeležavanja godišnjice posvećen je srpskim dobrovoljcima, učesnima Velikog rata.

 • IMG_01-1
 • IMG_01-2
 • IMG_02-1
 • IMG_02-2
 • IMG_03-1
 • IMG_03-2
 • IMG_04-1
 • IMG_04-2
 • IMG_04-3
 • IMG_05
 • IMG_06-1
 • IMG_06-2
 • IMG_06-3

26.11.2014. godine u OŠ „Danilo Zelenović“ u Sirigu prikazana je predstava ”Čelične ratnice – Žene dobrovoljci u Prvom svetskom ratu” u izvođenju Jelene Ivanišević Paunović – Jelene Mile, autorke predstave, koja je napisala tekst i režirala ovu monodramu. Tekst je baziran na autentičnim zapisima i odlomcima iz biografija: Milunke Savić, Nadežde Petrović, Mileve Marić Anštajn, Vasilije Vukotić...

08.11.2014. godine u OŠ „Danilo Zelenović“ u Sirigu prikazana je izložba „Srpska dobrovoljačka divizija 1916-1919.“. Autori izložbe su Jovan Pejin, pukovnik dr Miloje Pršić i Branko Kuzmanović. Izložbu je otvorio dr Vidoje Golubović, predsednik Saveza udruženja dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovalaca. U ime organizatora prisutnima se obratio Dragoljub Vujović.

Radove na temu dobrovoljačkog pokreta prezentovali su prof. dr Slobodan Bjelica i doc. dr Vladimir Barović - Filozofski fakultet Novi Sad, dr Miljan Milkić i mr Dalibor Denda - Institut za strategijska istraživanja, Beograd i istoričari dr Vidoje Golubović, dr Milan Micić i dr Predrag Vajagić.

Svečana akademija prikazana je u Kulturno-informativnom centru „Lukijan Mušicki“ u Temerinu. U ime organizatora prisutnima se obratio Milan Radović. Prisutnima su se obratili Đuro Žiga, predsednik opštine Temerin i dr Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine.

Učešće u programu uzeli su Hor „Orfelin“ iz Novog Sada, dirigent Tamara Adamov Petijević, a svedočenja učesnika Velikog rata kazivali su glumci Lepomir Ivković i Dragan Stojmenov. Program je vodila Desanka Zec.

Programu okruglog stola u Sirigu i svečane akademije u Temerinu prisustvovala su članovi Saveza udruženja dobrovoljava 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda i bratska udruženja iz Aleksandrova, Vojvode Stepe, Banatskog Karađorđeva i Udruženja Srba iz Konjica i njihovih potomaka u dijaspori.

Projekat je realizovan uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i Opštine Temerin, a po osnovu konkursa za sufinansiranje manifestacija u kulturi u 2014. godini.

Udruženje „Vidovdan“ iz Siriga će tokom 2015. godine publikovati zbornik radova i katalog izložbe o „Srpskom dobrovoljačkom pokretu u Prvom svetskom ratu“. Pored toga, u saradnji sa udruženjima koja baštine tradiciju oslobodilačkih ratova, zbornik i izložba će biti predstavljeni i u drugim mestima u Vojvodini.

Udruženja „Staro Đurđevo“ Temerin i „Vidovdan“ Sirig se zahvaljuju svim pojedincima, organizacijama i institucijama koje su uzele učešće u obeležavanju 100 godina od početka Prvog svetskog rata u našoj opštini.

БРОШУРА

brosura

МАПА

mapa

СУВЕНИРНИЦА

suvenirnica

PROSPEKTUS

brosura

TÉRKÉP

mapa

AJÁNDÉKBOLT

suvenirnica